Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Κινητή μονάδα αντιμετώπισης της σχολικής βίας Θα στελεχωθεί με εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς

Μηχανισµό άµεσης παρέµβασης για την αντιµετώπιση και πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισµού θα δημιουργήσει το υπουργείο Παιδείας δαπανώντας 1.750.000 ευρώ.
Κινητή μονάδα αντιμετώπισης της σχολικής βίαςΤο υπουργείο Παιδείας οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση καθώς διαπίστωσε ότι το φαινόμενο του εκφοβισµού και της βίας µεταξύ µμαθητών και ευρύτερα µεταξύ των νέων αποτελεί ένα σοβαρότατο πρόβληµα µε διαρκώς διευρυνόµενη έκταση και ένταση τόσο εντός των σχολείων όσο και εκτός του σχολείου. Ως εκ τούτου είναι αναγκαίο να οργανωθεί ένα πλέγµα δράσεων και εργαλείων για την πρόληψη και αντιµετώπισή του και να διαµορφωθεί ένας µόνιµος µηχανισµός άµεσης παρέµβασης για την αντιµετώπιση και πρόληψη της σχολικής βίας και του
εκφοβισµού.
Οι δράσεις που θα αναπτυχθούν περιλαμβάνουν τη δημιουργία κινητής ομάδας παρέμβασης, τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης και τέλος τη δημιουργία διαδικτυακής πύλης συμβουλευτικής για εφήβους και εκπαιδευτικούς.
Πιο αναλυτικά, η κινητή ομάδα παρέμβασης θα στελεχωθεί με εξειδικευμένους ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους εξειδικευμένους επιστήμονες (κατ’ ανώτατον 10 άτομα). Η μονάδα θα οργανωθεί έτσι ώστε να µπορεί να παρεμβαίνει πανελλαδικά, µε την αποστολή κλιμακίων της σε όλη την Ελλάδα και η οποία παράλληλα µε την ετοιµότητα παρέµβασης που θα διαθέτει, θα διοργανώνει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκπαιδευτικούς και γονείς (ενδεχομένως σε συνέργεια µε προγράµµατα συμβουλευτικής γονέων/οικογένειας που διοργανώνονται από φορείς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισµού).
Μετά το πέρας της χρηματοδότησης της Κινητής Μονάδα Παρέµβασης, ο φορέας υλοποίησης θα αναλάβει ενεργό δράση για τη διασφάλιση ιδιωτικής χρηματοδότησης ώστε να ενισχυθεί η εθνική χρηματοδότηση για την περαιτέρω συνέχιση της λειτουργίας της Μονάδας.Η δεύτερη δράση αφορά τη λειτουργία ανοιχτής γραµµής υποστήριξης για εκπαιδευτικούς. Για τη λειτουργία της γραµµής θα υπάρχει διαθέσιµο κλιµάκιο εξειδικευμένων επιστημόνων, το οποίο ταυτόχρονα εκτός από την αντιμετώπιση των περιστατικών, για τα οποία θα καλούνται να παρέχουν υποστήριξη µέσω της γραµµής, θα εκπαιδεύουν και µόνιµο προσωπικό του Υπουργείου και εκπαιδευτικούς για να µπορούν µμελλοντικά οι τελευταίοι να στελεχώσουν και να διατηρήσουν λειτουργική και αποτελεσματική τη γραµµή υποστήριξης.
Τέλος, θα διοργανωθούν µέσω ειδικής πύλης εισόδου άµεσα συνδεόμενης µε την ιστοσελίδα του Υπουργείου σεμινάρια διαδικτυακής συμβουλευτικής µε αξιοποίηση και χρήση των διαθέσιµων διαδικτυακών εργαλείων επικοινωνίας τύπου Skype. Η δράση θα διοργανωθεί κατά τα διεθνή πρότυπα (ιδίως ακολουθώντας το πρότυπο πρόσφατα υιοθετηθείσας σχετικής βρετανικής πρακτικής).
Καλόγηρος Βασίλειος
news.gr